C,C,C, DA LI PUTIN UOPŠTE ZNA ZA OVO? Pet šok stvari koje je izjavio sada već bivši glavni Putinov obaveštajac
Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

POSLUŠAJTE

C,C,C, DA LI PUTIN UOPŠTE ZNA ZA OVO? Pet šok stvari koje je izjavio sada već bivši glavni Putinov obaveštajac

Patrušev će ubuduće biti Putinov pomoćnik zadužen za brodogradnju

Objavljeno:

Nikolaj Patrušev je posle 16 godina smenjen sa mesta sekretara Saveta za bezbednost Ruske Federacije i svoje mesto ustupiće Sergeju Šojguu, doskorašnjem ministru odbrane. Kako prenosi "Politico", Patrušev će ostati upamćen po u najmanju ruku čudnim izjavama koje je neretko davao.

Tokom godina on je sa pravom stekao šefa teorija zavera u Rusiji. Patrušev je godinama bio u najužem krugu Putinovih saradnika i deo je čuvene Lenjingradske grupe KGB iz 70-ih godina.

"Ovo je moj dobar drug. On će učiniti sve što može da bezbednosne službe budu još moćnije2, rekao je Putin, 1999. predstavljajući Patruševa kao svog naslednika na mestu šefa Federalne službe bezbednosti (FSB), naslednice čuvene KGB.

Patrušev će ubuduće biti Putinov pomoćnih zadužen za brodogradnju, što je degradiranje nekoga ko je do skoro smatran za potencijalnog Putinovog naslednika. Patrušev je godinama bio glavna veza za bezbednost sa stranim silama, uključujući i Sjedinjene Države.

Navodno je upravo on nagovorio Putina da pokrene punu invaziju na Ukrajinu. Ali izgleda da je to bio i početak njegovog sopstvenog kraja. Kao šef bezbednosti on snosi veliku odgovornost za greške i očekivanja Kremlja da će lako osvojiti Ukrjainu u trodnevnom ratu. Sukob koji je ušao u treću godinu još traje i kraj se ne nazire.

Uz rat u Ukrajini Patrušev snosi i odgovornost za dešavanja i u Rusiji. Pre svega tu je prošlogodišnja pobuna plaćeničke grupe Vagner, na čelu sa Jevgenijem Prigožinom, kao i nedavan teroristički napad u jednom tržnom centru u Moskvi.

1. Zapad trguje ukrajinskim siročićima i ljudskim organima

Dva meseca pošto je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u aprilu 2022. Patrušev je u intervjuu za Rosiskaju gazetu rekao da "ukrajinski kriminalci trguju decom bez roditelja koja se prodaju radi nelegalnog usvajanja u Evropi".

Patrušev je možda namerno zamenio mesta, odnosno predvideo da će rusko rukovodstvo pred Međunarodnim krivičnim sudom biti optuženo za otmicu dece u Ukrajini i njihovo smeštanje u ruskim porodicama.

Ali to nije sve, Patrušev je rekao i da je "Zapad oživeo crno tržište za kupovinu ljudskih organa od socijalno ugroženih segmenata ukrajinskog stanovništva za tajne transplantacije evropskim pacijentima".

2. Zlatna milijarda

Jedna od najtvrdoglavijih postsovjetskih teorija zavere navodi da mala elita svetskih milijardera namerno proizvodi globalne krize da bi se obogatili. Patrušev ne samo da veruje u tu teoriju, već ju je i uzdigao do pitanja nacionalne bezbednosti.

U mesecima posle početka invazije Patrušev za list "Argumenti i Fakti" rekao da se "Anglosaksonci vekovima rukovode principima kao što su borba za ljudska prava, sloboda i demokratija, a u stvarnosti sprovode doktrinu zlatne milijarde, koja propisuje da samo ograničen broj ljudi može da napreduje u ovom svetu".

"Šačica magnata u Londonskom Sitiju i Volstritu kriva je za nezaposlenost i migracionu krizu u Evropa kao i glad u Africi, koja je izazvana poremećajem u snabdevanju žitom", rekao je on. Ne treba zaboraviti ni koronavirus, za koji je Patrušev mislio da je nastao u laboratoriji Pentagona.

"Klinton, Rokfeler, Fondacije Soroša i Bajdena su bile uključene u ovaj posao“, rekao je on.

3. Medlin Olbrajt govori iz groba

Dodinu dana nakon ruske aneksije Krima, Patrušev je izrazio uverenje da su Sjedinjene Države želele da zbrišu Rusiju sa lica zemlje.

"Verovatno se sećate deklaracije bivšeg državnog sekretara Medlin Olbrajt da ni krajnji sever ni Sibir ne pripadaju Rusiji“, rekao je on u intervjuu.

Ta ideja je proistekla iz intervjua iz 2006. godine u kojem se Boris Ratnikov, penzionisani general-major, hvalio specijalnim odeljenjem za vidovnjake ove agencije. Po Ratnikovim rečima, njegov šef Georgij Rogozin je legao i ušao u stanje nalik transu.

Koristeći fotografiju Olbrajtove kao podsticaj, Rogozin je delovao kao "interfejs" između Ratnikova i američke političarke. Dok je pretraživala njen um, Rogozin je shvatio Olbrajtovu "patološku mržnju prema Slovenima" i zavist prema Rusiji što ima "najveće svetske rezerve prirodnih resursa“.

4. Studenti su agenti revolucije

Zapad ne želi da potkopa samo teritorijalni integritet Rusije. Patruševov portparol je 2021. obavestio štampu da će uskoro izveštavati Putina o napadima Zapada na ruski moralne i duhovne vrednosti, kao i pokušaje da se nametnu "vanzemaljski ideali i norme" koji bi narušili društvenu stabilnost.

Koristeći nevladine organizacije kao agente, Zapad je ciljao ranjive grupe u Rusiji, kao što su etničke manjine i verske grupe, sa ciljem da "destabilizuje društveno-političku situacija i diskredituju ruske vlasti“.

Još jedan instrument su bili studenti, namamljeni na Zapad grantovima i programima razmene. Iz Sjedinjenih Država, "oni se vraćaju kao agitatori spremni da izvrše takozvane demokratske transformacije i pripreme teren za sprovođenje scenarija obojene revolucije", rekao je Patrušev na jednom sastanku u jermenskoj prestonici Jerevanu.

Patrušev je ranije upozorio na pokušaje regrutovanja ruske omladine od strane stranih kultova koji ispovedaju neopaganizam, okultizam i satanizam.

5. Ukrajinu je napala... Poljska

Ne Rusija, već Poljska pokušava da napadne Ukrajinu, Patrušev je objasnio na sastanku o nacionalnoj bezbednosti u maju 2022.

"Takozvani zapadni partneri režima u Kijevu koriste trenutnu situaciju za svoje sebične interese i imaju velike planove za ukrajinske zemlje", rekao je on.

Kao dokaz, on je naveo posetu Kijevu poljskog predsednika Andžeja Dude i njegovu "izjavu da će uskoro poljsko-ukrajinska granica prestati da postoji".

"Po svemu sudeći, Poljska već ide ka osvajanju teritorije u zapadnoj Ukrajini".

U stvari, Duda je obećao nastavak poljske pomoći Ukrajini i bežanja od Ukrajinaca, rekavši da granica između dve zemlje treba da "ujedini, a ne da deli".

Bonus video

02:47

PUTIN DOŽIVEO DEBAKL U DIJASPORI: Ti Rusi neće moći da se vrate u zemlju?! Obradović: Institucijama u Rusiji se ne može verovati

(Espreso/Telegraf.rs/A.P./Prenela D.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.